OPPI ÅSENE……..

5.5. I dag skal vi videre….men hvor? I Koblenz møtes elvene Mosel og Rhinen. Mosel har vi besøkt mange ganger før, Rhinen bare 1 gang. Vi har nesten bestemt oss for Rhinen når vi tar farvel med naboene. De reiser mye i området, og sier bestemt at Mosel er best…….flest stellplatser, vakrere, og roligere, ikke så mye togstøy (?!) Javel, da blir det Mosel ……

Vi finner er camping ikke så langt opp i dalen. Vi har bruk for strøm, vi må vaske klær, og vi må dusje………Når ikke alden fungerer, har vi heller ikke varmtvann når vi ikke står koblet til strøm…..Google sier ruta tar 19 min, vi bruker sikkert mer, men det viser bare hvordan vi «luffer» sakte avsted…..

Vi var ganske tidlig på han i dag, så vi kommer til campingen før tolv.. Etter å ha raka oss ei tomt, gresset var just slått, men ikke fjerna, bærer det avsted for å vaske klærne. Det er å få poletter i resepsjonen, 3,5€ pr vask, og 3,5€ for tørketrommel. Jeg kjøper to stk, men avventer været før jeg bruker tørketrommelen. Lufttørking er best, og sånn blir det.

Vi har bare bruka ullklær til nå, så de må vaskes. Vi hadde jo ikke tro på at det skulle være så kaldt, så vi har jo ikke tatt allverdens med oss…..

Jeg bestemmer meg for å ta en cachetur oppi åsen. Det er for en gangs skyld ikke så langt til de nærmeste cachene. Et stykke oppe ser jeg utover elva, og campingplassen, som ligger på ei øy uti elva.

På denne turen lærer jeg mye……..Her i området er de svært opptatt av klima og miljø…….Som kjent er insektene viktig for frukt og bær og blomster…..Langs den veien jeg går,er det satt opp mange insektshoteller, store og små. Jeg studerte ett på nært hold, og ser at i hvertfall der var det flere beboere…

I alle åssidene, eller kanskje fjellsidene, er det bygd terasser av tørrmurte steinmurer. Tørrmurer er murer uten noe annet bindemiddel enn steinene. Disse murene gjør at klimaet har blitt varmere enn uten dem. Sola skinner på murene, som magasinerer varmen, pog gjør at jorda bli oppvarmet, og gjør det gunstig for både varmekjære planter og dyr, å vokse i området.

Man tror det var romerne som innførte vindyrking i Moseldalen, vel 100 E.kr..Dermed har disse murene gitt Moseldalen et «bedre» klima enn den opprinnelig hadde…..Der jeg går denne dagen. bærer mange områder preg av «forfall». De gamle murene er overgrodd, og landskapet oppafor murene er helt igjenngrodd. Distriktets landbruksmyndigheter har jobbet mye med hvordan man kan få markene og murene tilbake til slik det var før overgroinga. Eksempler jeg så på en plakat var å bruke ild, maskiner, menneskelig kraft, og/ eller beitedyr. Gjøres det ikke noe, kan de risikere å miste mange varmekjære planter og dyr. Den observante leser vil se en cache som har gjemt seg under det nederste trinnet i denne overgrodde trappa.

Jeg er ikke så god på selfier. Da jeg stod å ville forevige meg selv mot denne utsikte oppover dalen, kom det en mann med en hund langs stien, og jeg fikk han til å ta et bilde av meg.

Måtte jo kvittere med å ta et bilde av ham, og hunden Chewy.

Stien går gjennom mange fine partier.

Jeg ser stien på en annen måte når jeg går tilbake.

Denne traktoren stod tilsynelatende på samme sted da jeg kom tilbake, som da jeg gikk oppover. Jeg skjønte straks, da jeg studerte den, st den stod der av en grunn, og ikke på nøyaktig samme sted. Nedenfor foten til mannen er det et hjul som akkurat nå snurrer inn en stålwire.

I enden sv ståltråden står denne mannen på en plog, eller i hvert fall noe som snur jorda, mens han dras opp via wiren. Det vises ikke så godt hvor bratt det er, men nå forstår jeg hvordan de jobber.

Når jeg kommer ned fra åsen, blir jeg minnet på hva stedet heter, Hatzenport

På cachekartet mitt har jeg fått 6 nye smilefjes. Det er jeg fornøyd med 👍👍 Her sees campingøya uti elva.

Dagen avsluttes med en god dusj, og en Lun salat.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s