17.MAI, I KASSEL……

16.- 18.5. Når vi forlater vingården Menk, har vi bestemt oss for å starte heimturen. Vi har god tid, men liker å somle, så vi trenger tida som er igjen. Vi setter Kassel som mål. Det er vel 23 mil dit. Og det blir en passe dagsetappe. Kassel er en by midt i Tyskland. Vi har kjørt mange ganger forbi den, men også overnattet, eller bare vært innom og rastet.

Vi tar inn på Kassel Camping , som har fått nye eiere og ei flott oppgradering siden vi var der sist; alt er nytt og fresht. Mange av servicehusene på campingplasser ved elver, står på påler. Det for å unngå de store ødeleggelsene når elvene flommer over. Det betyr også at de ikke er sælig handicapvennlige. På denne campingen har de laget heis for bl.a. rullestolbrukere, noe jeg aldri har sett her nede før….Framskritt👏👏

Middagen denne dagen er seifilét fra Lofoten. Gubben har foreslått å lage den i omniaen, men jeg har tviholdt på sprøstekt med løk og råkost til, og sånn blir det😋

Neste dag er det 17. mai, og vi «heiser» flagget på motorkassen. Morgenen er grå, men det klarner utover dagen. Vi har ingen planer….ser hva det blir til…..Men til byen skal vi, med flagg…….

Vi tenker at vi kan ta bussen til byen, men forstår lite av bussrutene , så vi tar beina fatt. Vi kjenner veien,- den går gjennom Staatspark Karlsaue, der har vi vært før. Det er en park på 1,5 km2, og var opprinnelig en barokkhage. Området var opprinnelig et sumpområde ved elva Fulda, men fra 1568, da det ble anlagt en rennessansehage i området der orangeriet ( kommer om det senere) ligger, har den blitt utvidet og forandret flere ganger til det den er i dag. Dagens Karlsaue er preget av planene for en barokkpark til landgreve Karl I av Hessen. Parken er også i dag oppkalt etter ham. Den opprinnelig strengt geometrisk-barokke plan som ble påbegynt 1680, ble fraveket mot slutten av 1700-tallet. Den tilhører fra 2009 European Garden Heritage Network.

Parken består av vann, kanaler, plen, mye skog, og noen områder med fin beplantning. En flott, grønn lunge «midt» i byen, med turstier på kryss og tvers .Et yrende fugleliv er det også. Ved inngangen til parken, i sør, i ligger et lite hus med blomster i hvitt og blått. Det står Herbstzauber Kassel på kartet, og jeg har funnet ut at det om høstene er fargerike utstillinger av blomster, og salg og framvisning fra markens grøde, der.

Det lille huset ligger foran brua som går til Siebenbergen, De sju fjell, ei øy som ble anlagt på begynnelsen av 1700-tallet. Den ble beplantet med sjeldne planter. Vi var der forrige gang vi besøkte parken. Da jeg skulle dit nå, var porten stengt, pga arrangement der. Jeg er foreviget ved kanten av vannet, og med Siebenbergen på andre siden

Siebenbergen fra en annen vinkel med noen av endene som huserer her, i forgrunnen

Her er litt av en skog med rhododendron.

Blomstene er svære. De kan sammenlignes med capsen min som ligger på ei grein.

En gammel stamme har blitt offer, kanskje for lynet. Et iøynefallende syn, vakkert.

På ei lita øy i Schwaneinsel, er det bygd et tempel. Det sees fra flere steder rundt sjøen.

Et bilde fra nettet måtte til for å få et nærmere bilde av tempelet…..Juks🙈

Ikke alt er like fint, synes jeg, men her er det helt vanlig. Dette grønne vannet ser uappetittlig ut, kanskje deg grønne er pollen, vet ikke…..

I nordenden av parken ligger dette «slottet». Dvs vi trodde det var et slott, helt til vi kom heim, og leste at det var et orangeri som var oppført mellom 1703 og 1710. Parkens opprinnelse var på området ved orangeriet, altså i 1568.

Et orangeri er et drivhus som benyttes til overvintring av sitrustrær og andre eviggrønne planter. Da sitrustrær kan nøye seg med mindre lys i løpet av vinteren, finnes det ofte kun vinduer på sidene, ikke i taket.

Om man studerer bildene godt, ser man mange hvite kasser/krukker med planter i. Jeg studerte den da vi gikk forbi, og jeg stusset over at det var så mange sitrontrær………nå skjønner jeg sammenhengen. Plantene var tatt ut fra orangeriet for å tilbringe sommeren ute……Takene var prydet av «greske» guder…..nei, vet ikke om det var det, men de var veldig lik.

Vi tok en pust i bakken på restauranten som var der. Vi trodde vi hadde havnet på et slott, og følte oss temmelig jøger🤪, tross det slitte møblementet.

Om man sruder bildet av orangeriet,vil man midt på, se ei gul sol på ett av vinduene. Det er starten på ei planetvandring som er ca 2.5km lang. Den skal vise planetene i solsystemet, og sola er altså her på orangeriet, som forresten også huser et planetarium……De ulike planetene markeres med en sånn «plakett» på bakken……Nederst på plaketten den stipulerte vandringa, som går gjennom, og litt forbi parken.

«Frame building» kalles dette kunstverket. Det består av to stålrammer som i siktet «rammer inn» orangeriet. Det tilhører Documenta 6. Documenta er en toneangivende internasjonal kunstmønstring i Kassel, Tyskland. Utstillingen arrangeres hvert femte år.

I tårnet på St. Elisabethkirken like ved, står denne mannen på ei gullkule…..

Fridericianum også kalt Kunsthalle Fridercianum er et museumsbygg. Bygningen ble fullført 1779 og regnes dermed som den første bygning oppført som museum. Forøvrig er museet også ett av de første offentlige museer på det europeiske kontinent.

Vi besøkte Martinskirche for å logge en cache. Kirka ble bygget i årene 1364 – 1462.

Vi skulle spise middag ute, og leita ganske lenge etter et sted som kunne servere glutenfritt. På Kokotao svingte vi innom, nesten forberedt på at det ikke var noe å få her heller. Der satt innehaveren med et barnebarn på fanget og bedyret at dette hadde han greie på, vi kunne trygt sette oss ned det. Vi ble ikke skuffet🤩 Vi fikk en hyggelig prat med han…..

Etter middagen gikk vi heim igjen, og da viste det seg at vi hadde gått like langt som om vi sånn sirka hadde gått i alle togene i Hemnes….over 16000 skritt……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s