ISLANDS MEST BESØKTE TURISTATTRAKSJON……….

Den siste rundturen med buss går 4. dagen vi er her. Turen kalles «Golden Circle», og er en tur til noen av Islands mest spektakulære steder. I tillegg til nasjonalparken, Thingvellir, som man kjører gjennom på vei til de øvrige lokasjonene, inngår Geysir området og det berømte fossefallet Gullfoss. Vi kjører i tillegg innom Skálholt og Selfoss.

Golden Circle er markert på kartet. Bokstavene henviser til de ulike stedene vi besøkte.
Et litt større kart, for å gi et inntrykk av hvor på Island runden går.

Denne dagen går regnet i byger, og vi er kledd i regntøy, – noen blir behandler riktig «kongelig»🤪 Her er det Line som sørger for at Gunnstein Akselberg får fortelle og geistikulere uten å bli hindret av å selv måtte holde paraplyen.

Vi står midt i Nasjonalparken Thingvellir, som er interessant både historisk, kulturell og geologisk. Det er den mest besøkte turistattraksjonen på Island, og ligger på UNESCOs verdensarvliste.

Geologisk er stedet interessant, fordi her møtes den Nord Amerikanske og den Europeiske kontinentalplaten. Platene driver fra hverandre med en fart på ca. 2 cm pr. år og gjør at det sakte men sikkert dannes en kløft. I kløften kan man merke på flere måter denne bevegelsen i jordskorpene. Her er ofte målbare jordskjelv og annen seismisk aktivitet og man kan si at man i praksis går mellom to kontinentalplater her i denne frodige kløften. I innsjøen Thingvallavatn, som ligger inntil Thingvellir, avkjøles varme lavastrømmer og skaper en unik flora i området.

Oi, se den store sprekken! Farmor fotograferer både til høyre…….
….og venstre….Jammen er sprekken stor…….

Det skal snart vise seg at det første vi så, bare var «begynnelsen», for lengre borti «høgget» var sprekken så brei at det var anlagt vei i den. Før riksveien kom, var dette kjøreveien inn til Thingvellir. Den siste bilen kjørte gjennom her 1. november 1967. Nå er det bare vei til å gå på. Allmannagjá heter den.

Det var imponerende å gå her, midt mellom to kontinenter.

I 2011 ble det oppdaget et hull i veien.

Hullet i 2011.

Etter nærmere undersøkelse viste det seg at hullet var 10m dypt, og strekte seg 15 m bortover.

Her undersøkes hullet.
Hullet avdekkes ved hjelp av gravemaskin.

Sprekken var sa stor at det ble besluttet å bygge ei trebru over den.

Her ser vi ned i sprekken, fra brua.
Det er kraftig rekkverk med nettinggjerde, ikke mulig å falle nedi ved et uhell..Fra brua ser vi langt bortover veien.
Det var forøvrig mange skilt som viste at det var forbudt å gå utenom anviste stier/ veier.

Farmor på cachejakt «måtte» trø et par skritt utafor merka sti🙈 Det gikk ikke upåaktet hen, da den eneste vakta i mils omkrets oppdaga synderen, og kom med tilsnakk. Hadde det ikke vært for den regnvåte bakken, hadde nok farmor sunket i kne og bedt om tilgivelse😩 At cacher legges slik at en må bryte regler, det er utilgivelig😢

Her sees litt av nettet med gangstier som turistene må holde seg på.

Bygningene som sees både på bildet over, og det under, er kirka på Thingvellir, og statsministerens sommerresidens. Kirka som står der nå, ble innvidd i 1859. Den første kirka på stedet ble bygget etter initiativ fra Olav den Hellige i Norge. Han sendte tømmer og kirkeklokke hit, kort etter at kristendommen var innført rundt år 1000

Kirka, og sommerresidensen til statsministeren.
Her har Gunnstein overtatt paraplyen, og er uutømmelig i sin kunnskap om Island.

Etter å ha gått gjennom den trange «dalen» åpnes landskapet. På en plakat får vi se en skisse av slik Thingvellir var da det Alltinget møttes her.

Thingvellir ble satt som møtested for regjerende stammehøvdinger på Island da det var behov for å diskutere en felles lov, og å inngå et samvelde. Første møtet fant sted i år 930 og refereres til som det første islandske landstinget. Da møttes 30 stammehøvdinger til det som sees på som en rå versjon av parlamentet. Det første møtet ble en stor suksess, og det ble derfor opprettet årlige samlinger på samme stedet.

Kollektive beslutninger, spredning av nyheter og straffeutmåling av forbrytere fant sted på disse årlige møtene, og noen av de mest betydningsfulle vedtakene i Islandsk historie har også funnet sted her. Blant disse er da Islendingene i år 1000 konverterte til Kristendommen på bakgrunn av trusler om invasjon fra Norge.

Nede på sletta tenker man at det så sånn ut når høvdinger fra hele Island møttes, og var her i et par uker.

Lovseiemannen stod med ryggen til fjellet. Det han sa ble kastet framover mot folk via den steile veggen bakenfor.

Lovseieplassen?

Ættestup er et begrep fra islandske sagaer og nyere sagn, som beskriver hvordan mennesker som var arbeidsuføre grunnet alderdom angivelig ble presset til selvmord ved å kaste seg utfor en klippe. På turen vår ble dette diskutert, og vi så på disse skrentene som mulige Ættestup….Her var også rettersted der dommer ble avsagt og effektuert,- menn kunne bli halshugget, og kvinner ble druknet……..

I dag har vi gått i kø, så det er tydelig at Thingvellir er et populært turistmål. Overveldet over naturkreftene, og islendingenes evne til å samles og å holde Ting så tidlig i historia, gjorde at vi gikk gjennom dalen med både ærefrykt og undring.

Det ble bare Thingvellir i denne bloggen, da stedet rommet så mye som måtte formidles……..Senere kommer besøket til geysirene……

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s