APROPOS FISCHERSJAKK PÅ ISLAND 2022…..

25. – 30. oktober i år. 2022, arrangeres VM i Fischersjakk på Island. Det er den andre VM turneringa i denne sjakktypen. Den første fant sted i 2019.

Fischersjakk har fått navnet sitt etter sjakklegenden Bobby Fischer som fant opp denne sjakktypen, og promoterte den den 19. juni 1996. Som ikke sjakkyndig, måtte jeg til Google for å finne ut hva denne sjakktypen er. Kort forklart spilles det på et vanlig sjakkbrett, men startposisjonen til offisersbrikkene bestemmes ved trekking, slik at hvert spill starter med ulik oppstilling, og ingen kan forberede seg ved å lære seg kjente åpninger. Spillerne må basere seg på allmenn spillestyrke gjennom hele partiet.

Bildene under er av hotellet. Til venstre et bilde tatt fra en reklame for hotellet. Til høyre poserer Øyvind etter en bytur.

Nå er det ikke akkurat turneringa jeg er så opptatt av, men av det faktum at vi bodde på det hoteller der turneringa skal gå av stabelen, og at hotellet hadde en «godt skjult hemmelighet», i et «bortgjemt» rom. Siste dagen vår oppdaget vi denne «hemmeligheten». Jeg kaller det for hemmelighet, for vi som uinnvidde så ingen ting som kunne lede oss dit.

I resepsjonen treffer man imidlertid på forskjellige personligheter, både par og enslige. Fine figurer alle sammen😀

Men tilbake til det jeg skulle fortelle om. For 50 år siden, 1972, ble det spilt ei historisk sjakkturnering på Island, på Reykjavik Natura hotell, hotellet vi bodde på.

Turneringa var mellom amerikaneren Bobby Fischer, og sovjetrusseren Borris Spasskij. Fischer hadde just vunnet VM, og skulle nå spille mot den regjerende mesteren, Spasskij. Det var mange videverdigheter før turneringa kunne begynne, men det blir for langt å ta her……. Avgjørelsen var at den beste etter 24 spill hadde vunnet…..

De spillte 21 omganger, og da var det på det rene at Fischer hadde slått Spasskij, og turneringa ble avsluttet. Dette var ei historisk turnering, da det var første gang at en amerikaner hadde vunnet over en russer….

«Hemmeligheten» jeg snakker om, er rommet der turneringa ble spillt, et lite rom bakerst i hotellet. Det står slik det stod for 50 år siden, både stolene og bordet og brettet de spillte på……

Fischer sluttet etter dette å spille turneringssjakk. Da han i april 1975 nektet å stille opp å forsvare VM tittelen, mistet han den…..

I 1992 gjorde Fischer comeback da han vant en revansjematch mot Spasskij i Beograd. Matchen var et brudd på USAs sanksjoner mot Jugoslavia, og medførte at amerikanske myndigheter utstedte en arrestordre på Fischer.

2004 ble Fischer arrestert i Japan. Men han motsatte seg utlevering til hjemlandet, og frasa seg sitt amerikanske statsborgerskap. Fischer ble sluppet fri i 2005 etter å ha blitt innvilget statsborgerskap på Island, der han slo seg ned og levde sine siste år.

Den 7. august 2022 kjørte vi gjennom Selfoss der vi passerte Fishers hus, som nå er gjort om til museum. Bildet ble tatt gjennom bussvinduet, men husets navn står like ved EMERGENCY EXIT, en tekst som står på bussvinduet……

17. januar 2008 døde Fischer 64 år gammel på grunn av nyresvikt ved et sykehus i Reykjavík. Den 21. januar 2008 ble Fischer gravlagt ved en liten kirkegård utenfor byen Selfoss, 60 kilometer sørøst for Reykjavík.

Bildet tatt fra Wickipedia.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s