ALTERNATIVER TIL VINDKRAFT…. GEO TERMOS

Når tilhengere av vindkraft skal diskutere med motstandere, så kastes raskt tilbake: Hva er alternativet? Jeg har i kommentarfelt listet opp noen alternativer, men har ikke fått noe tilsvar på hvorfor disse alternativene ikke er gangbare.

Jeg vil med ujevne mellomrom skrive om noen alternativer, og håper på tilsvar fra vindturbintilhengere på hvorfor de alternativene ikke kan brukes. Blir det stille, så regner jeg med at eksemplene er brukbare.

Jeg bare spør, undres, og påstår ingen ting……..

GeoTermos

I forbindelse med nye Fjell skole og knutepunkt Fjell, har Drammen kommune konstruert et termisk batteri for sesonglagring av varmeenergi. Lagringen skjer i fjellet 50 meter under bakken og løsningen kalles GeoTermos. Solceller driver en varmepumpe som i kombinasjon med solpaneler leverer varmeenergi til GeoTermosens 100 brønner i sommerhalvåret. Om vinteren hentes energien opp av GeoTermosen og leverer varme til et bygningsareal på totalt 10.000 m2. Det er som navnet sier en termos som lagrer sommerenergi som benyttes om vinteren.

– En betydelig del av energibruken i norske bygg går til oppvarming. Når denne varmeenergien kan produseres uten klimautslipp, og uten å belaste strømnettet ved store effektbehov, vil GeoTermos være en viktig del av klimaomstillingen, sier Geir Andersen, vedlikehold- og miljøsjef i Drammen Eiendom KF.

Hvorfor er ikke dette et alternativ, spesielt for store bygg, boligfelt, boligblokker…? Det vil være ei forholdsvis kostbar investering, men med årene må den vel kunne bli lønnsom. Som det står: «Uten klimautslipp, og uten å belaste strømnettet når det er kaldt.» Samme anlegg benyttes til nedkjøling av byggene på varme dager. Anlegget vil være under jorda, og i tekniske rom i bygget,- ikke ødeleggelse av naturen.

Link til GeoTermos https://www.drammen.kommune.no/om-kommunen/aktuelt/miljopris-for-geotermos/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s