JORDVARME, EN GRØNN ENERGI. NORGES KRAFTPRODUKSJON – ET SPØTT I HAVET…..

I dag med minusgrader ute, og vindstille, tenker jeg på et ganske stabilt alternativ til vindkraft: Varmepumpe som henter energi fra under bakken, eller fra sjø, – en ren, stabil og utømmelig energikilde, fellesbetegnelse: Jordvarmepumpe.

Jordvarmepumper er godt egnet for boliger som har tilgang på store utearealer, som for eksempel gårdsbruk og hytter. Ved hjelp av en kollektor kan varmepumpa hente gratis og fornybar energi.

Om sommeren lagres solenergien i jorda, berget eller sjøen.Varmepumpa tar opp den lagrede energien gjennom en nedgravd kollektor. Kollektoren er en slange som er fylt med frostbeskyttet væske, og som er gravd 80 –100 cm ned i bakken, 90 – 200 cm om det er i berg. Lengden på slangen kan være mellom 250 til 400 meter, avhengig av valgt størrelse på varmepumpa. Det er kostnadseffektivt å bruke denne energien til å gi varmtvann til radiatorer, gulvvarme, bad og dusj, samtidig som elektrisitetsbehovet minker.

Vi har mange muligheter til å bidra til det grønne skiftet, muligheter som ikke går ut over noen eller noe. Vel nok kan det synes dyrt i anskaffelse, men betaler seg etterhvert både i drift, og når bolig skel selges.

https://www.thermia.no/bergvarme-jordvarme-sjoevarme/?gclid=Cj0KCQiA99ybBhD9ARIsALvZavUzYyggTNbtqLvefGB_jKOipsQnHbMRwDVkqTWOTlUZ4SAbD_epPfIaAo3tEALw_wcB

LITT MER OM VINDKRAFT. Spørsmålet om vindkraft er et spørsmål om grønn energi. – I den grønne energiens navn løftes vindkraftfanen og holdes fram som «det eneste saliggjørende». At natur og miljø får uopprettelige skader, og at støy og bl.a. skyggekast fra turbinene har stor negativ innvirkning på omgivelsene, ser ikke ut til å stoppe tilhengerne.

I den store debatten om energi for hele Europa, der spørsmålet er hvorvidt vi kan holde på vår egen kraft, både av hensyn til pris og mengde kraft, så dras det fram at vi må bidra til fellesskapet. Ja Erna Solberg dro sammenligninger fra coronaepedemien, der Europa var så edel å avgi en viss mengde vaksiner til oss…….Skulle ikke også vi på sammemåte bidra med kraft ……

Vel er vi et land rikt på fornybar energi, rikt i forhold til folketall,størrelse på landet, og eget behov. Vi er så rike at mange har begynt å se Norge som Europas grønne batteri.

NORGE SOM EUROPAS GRØNNE BATTERI

Hvordan tar det seg egentlig ut? En enkel sirkel synliggjør virkeligheten.

Orange kakestykke viser total energiproduksjon i Norge. Det blå energibehovet i Europa. Det grå (som knapt ses) er energi produsert av de 1386 vindturbinene som er i drift i Norge i dag.

Norge som Europas grønne batteri; Hvor mange vindturbiner vil måtte etableres for å dekke behovet?

Illustrasjonen er laget av May-Lene Meyer.

Populært sagt, vårt bidrag på det europeiske markedet blir som «et spøtt i havet». Om vi sender all vår produksjon ut av landet, vil det ikke påvirke markedet noe nevneverdig…..

I dag er det -11° og vindstille. Når vi trenger det som mest, så står turbinene stille…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s