OVERSKUDDSENERGI GIR MYE TILBAKE

Vindturbiner enten på land eller til havs ser ut til å være det eneste som kan redde energimangelen i Norge, til tross for at det må mange turbiner til for å få så mye energi at det monner, og til tross for at det er en ustabil energiform.

Som sagt så har jeg prøvd å rette søkelyset mot alternative energikilder, som hver i sær ikke gir enorme mengder med energi, men som til sammen kan erstatte bl.a. den energien man mener man trenger vindturbinene til. Og som derigjennom skåner miljøet.

Jeg tror at vindturbinmotstandere må bli flinkere til å peke på alternativene, for det er det man får spørsmål om når en ikke vil ha de forurensende turbinene.

I dag handler det om overskuddsenergi som tar i bruk restenergi som er til overs i samfunnet og som ellers ikke brukes til noe.

Overskuddsenergi gjenbrukes og gir varme og energi.

Biogassproduksjon på gården. Økte energipriser har økt interessen for biogass. Inntil nylig krevde anlegg for produksjon av biogass store volum av husdyrmøkk eller annet avfall. Nå kommer det mindre, rimeligere gårdsanlegg som kan gjøre biogassanlegg aktuelt for flere. Gårdsanlegg for produksjon av biogass har vært i markedet i vel 15 år, men frem til nylig har det blitt installert svært få anlegg. De siste årene har det skjedd flere ting som gjør slike anlegg mye mer interessante enn de har vært. Gjennom tilskuddsordningen for fornybar energi, kan Innovasjon Norge nå gi 45 prosent investeringstilskudd for biogassanlegg. I tillegg har det kommet tilskudd for å levere husdyrgjødsel til biogassanlegg.

Slike anlegg produserer så mye varme, ofte mer enn et lite anlegg trenger, så noe av energien brukes til en gassdrevet generator som kan produsere strøm nok til bruket, og til salg.

Flere gårder kan samarbeide om å levere gjødsel. Flere fiskebruk lever også avfall til biogassanlegg. Ligger gårdene nær hverandre vil utnyttelsen av varmen til de nærliggende gårdene være mulig

Biogass fra metangass som siver ut fra gamle søppelfyllinger, flis fra treindustrien, avfall fra skogen, avfall fra kornindustrien m.m Slike anlegg finnes mange steder i Norge, og brukes som energikilde i fjernvarmeanlegg for eksempel i Gjøvik, Moss, Stavanger og Trondheim.

Restavfall. I Norge er det forbudt å deponere nedbrytbart avfall, som må brennes fordi det er bedre for miljøet. Disse anleggene er pålagt å gjenvinne spillvarmen, som er en perfekt kilde for fjernvarme hele året rundt. Som for eksempel i Bergen, Hamar, Kristiansand, Oslo, Rakkestad, Stavanger, Tromsø, Trondheim og Ålesund.

Fiskeslo og gatekjøkkenfett. Slakteavfall, brukt frityrolje, fiskeslo og skogsavfall kan omdannes til bioolje, som inneholder mye overskuddsenergi. Bioolje kan lagres og er perfekt å bruke i samspill med andre kilder i et fjernvarmeanlegg når det trengs ekstra energi. Som for eksempel i Bergen, Gjøvik, Kristiansand, Lillestrøm, Lørenskog, Mo i Rana, Oslo, Sandefjord, Sandvika, Sørumsand, Trondheim

Framtidas løsning. Overskuddsenergi handler altså om bruke energiressurser som er til overs i samfunnet ved å distribuere dem til husholdninger, næringsbygg eller industri som fjernvarme eller fjernkjøling.Det er egentlig ganske enkelt: Alt som er varmt kan varme opp vann. Vannet transporteres så i rør rundt om i byen og avgir varme på veien før det returnerer til kilden og varmes opp igjen. Denne sirkulære energien kan bidra til å både varme og kjøle.

Kilder: Overskuddsenergi.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s