VAKRE DRESDEN, GJENOPPBYGD ETTER 2. VERDENSKRIG

Det er så flott dette livet…….Vi setter målene etterhvert, sover lenge, bruker god tid på morgenstell, frokost og omsorg for bilen,- tømme/ fylle skjer hver gang vi forlater et sted.

Betaling skjer ulikt på hver plass: Noen steder betaler man ved ankomst, og andre steder når vi drar. Noen steder er dusj og strøm med i prisen, andre steder er det ekstra for begge, eller den ene er gratis, mens den andre må betales for. Vannfylling kan også være avgiftsbelagt.

Priser på plassene har til nå ikke vært over 20€, mange under. Nå har vi funnet ut at for å spare på gassen, så kobler vi oss til strøm. Strømmen koster 0,65€ – 0,75€ pr kwh, og betales via: Påfylling med penger på et kort vi får ved innsjekk, med poletter som man kan kjøpe på automater, med mynter direkte på strømstolpene, eller via avlesning av forbruk når vi drar. God kontroll og ingen muligheter til å tyvkobling…….. Prisen pr overnatting er ikke helt forutsigbar.

Her er strømskapet vi er koblet til i dag.

Vel, i dag forlater vi Berlin med kurs for Dresden. Dresden er en vakker storby i det østlige Tyskland, nær grensen til Tsjekkia. Byen som er hovedstad i den tyske delstaten Sachsen, ble utsatt for massive ødeleggelser under andre verdenskrig. Etter omfattende gjenoppbygging og restaureringsarbeid har Dresden fått mye av den skjønnheten tilbake som byen var viden kjent for før andre verdenskrig, da byen ofte ble omtalt som Nord-Europas Firenze. Kjøretida er vel 2t, men vi bruker alltid myyye mer enn stiplet tid. Vi skal på butikk, fylle drivstoff, stoppe å hvile, drikke kaffe, leite cacher…..

Vi havner til sist på Caravanplatz Schaffer- Mobil. Det etter å ha vært innom Stellplatz Knopf, som var stengt og som heller ikke innbød til å slå oss ned……

Denne plassen er helt «automatisert», så her er man glad om det kommer noen forbi som en kan få hjelp av……Når automatikken er lært, så går alt som smurt. Denne plassen er tilknyttet et verksted for bobiler, så det er fullt mulig å få hjelp på straksen, om man har noen «bagateller» man plages med.

Inngangen til området fra gata. Her er det porter som stenges for kvelden…….men kortet vi har fått utlevert åpner porten, om den er låst.

Vi tar banen inn til byen, – får en billett vi kan bruke hele dagen. Vi har «hengt oss på» et ektepar som viser oss hvordan ting fungerer ……Jeg tar bilde av holdeplassen, slik at jeg husker hvor vi skal gå av når vi skal heim.Ekteparet sørger for at vi kommer oss av banen midt i severdighetene……

Vet ikke om det er riktig å si at man blir «starstrucked» av statuer og bygninger, men det var det vi ble……målløs. Legger inn noen bilder uten kommentarer….Husk å tappe på bildene, da blir de store.

Vi hopper av banen ved denne bygningen/ anlegget. Det heter Dresden Zwinger. Bildet over viser den indre plassen, som er en anleggssone der de holder på å oppgradere for å få den likt den opprinnelige plassen. Her får man et perspektiv på hvor stort det er.

Dette er Kroneporten, den kanskje mest fotograferte delen av Zwinger. På toppen av porten er en kopi av den polske kongekronen.

Zwinger er en barokkbygning i Dresden kjent for sin fremragende kunstsamling. Den ligger mellom Semperoper og Postplatz.Navnet er avledet av ordet bezwingen (betvinge). Anlegget var en del av borgen i Dresden, og bestod av en indre og en ytre mur. Mellom disse skulle en mulig invasjonsstyrke bli knust med våpen hvis han lyktes i å ta den ytre muren.

Kurfyrst Fredrik August returnerte etter en reise til Italia, hvor han var blitt svært imponert av Forum Romanum Han ønsket noe lignende for seg selv. Befestningene var ikke lenger nødvendige og gav derfor rom for hans planer. Den originale planen omfattet både dagens anlegg og Semperoperaen ned til elva Elbe , i 1722. Kongens død i 1733 utsatte arbeidene. Slottsområdet ble latt være åpent mot operaplassen. Senere ble planene endret til en noe mindre skala, og bygningen som skiller Zwinger fra operaplassen ble oppført.

Her avslutter jeg midlertidig bloggen fra Dresden, må ta resten i morgen.

6 kommentarer om “VAKRE DRESDEN, GJENOPPBYGD ETTER 2. VERDENSKRIG

 1. Dresden er ein fantastisk by, det mest overraskande var portsøyleutsmykkinga på venstre sida da vi kom gjennom Georgentor frå Schlossplatz….

  Liker

   1. Dresden kan besøkjast fleire gonger. Fürstenzug – det største porselensmaleriet i verda (102m) er òg verd å få med seg. I Frauenkirche kan du sjå kor stor skade den allierte bombinga i 1945 førte til. Og enda er det mange, mange flotte bygningar å sjå. God tur tilbake til Dresden!

    Liker

 2. No fikk eg endelig sjå kor dokk er hen.Ser veldig interessant og flott ut.Og så bra at dokk kan gå omkring uten at det er steikende varmt.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s