PORSELENSSAMLING I DRESDEN

Dresden porselenssamling ligger i Zwinger.

Vi har ikke noe spesielt forhold til porselen, men var nysgjerrig, og ville se denne samlinga. Vi angret slett ikke🤩

Hva er porselen? Jeg måtte hente kunnskap fra Wikipedia…….

Porselen er et hardt keramisk materiale, vanligvis hvitt eller nesten hvitt. Det brukes i sammenhenger der man trenger et hardt og sterkt materiale med gode formingsegenskaper, som for eksempel i tallerkener og fat. Teknisk porselen har en gjennomsiktig, ikke-porøs overflate og er syre- og alkalibestandig, isolerende og trykkfast, men ikke støtsikkert. Porselen er laget av kaolin (en type leire) og knust stein – kvarts og feltspat. Den fuktige leiren blir formet, tørket og deretter brent ved 900-1 600 °C.

Disse svære vasene av kinesisk blått og hvitt porselen fra 16-1700tallet, var nesten det første som møtte oss
De mest berømte av alle de monumentale vasene i hele samlinga, er disse Dragonvasene.

Våren 1717 toppet Augustus sin interesse for kinesisk porselen seg. Han gjorde en byttehandel med kong Frederich William 1 av Preussen. August byttet 600 dragoner fra kavaleriet i den saksiske hæren mot en samling på 151 eksklusive kinesiske porselensvaser som tilhørte den preusiske kongen. Derav navnet Dragonvasene.

Kunsten å lage porselen har vært kjent i Kina fra 7. århundre under Tang-dynastiet (618–907). Verdens trolig første keramikkovn ble konstruert i Jingdezhen i 1004.

Historie
Samlingen i Dresden ble grunnlagt i 1715 av den saksiske kurfyrsten Augustus den sterke. Samlingen overlevde stort sett andre verdenskrig takket være evakuering, og flyttet inn i sitt nåværende hjem i den sørlige delen av Zwinger i 1962.


I dag inneholder samlingen rundt 20 000 porselensgjenstander.

Kan det være ei sjur??

Vi var ganske slitne både av inntrykk, og av å gå rundt, så da vi kom tilbake til bilen, var det godt bare å sette seg i en stol å slappe av.

Middagen ble av den eksklusive sorten: Lofotskrei😋 To pakker medbrakt i fryseren. Den ene ble tilberedt til et gourmetmåltid, i omniaen.

Ideen til denne retten tror jeg at jeg fikk fra ei bobilfrue…..Ulike grønnsaker, og poteter kuttet og lagt i forma. Krydder og en fløteskvett oppi. Fisken saltet og pepperert, med pesto oppå. Koker grønnsakene før jeg legger fisken oppå. Mmmmmm , en god hvitvin topper retten🤩👍

Om kvelden la vi planer for de neste dagene: Det måtte bli Praha. Følg oss videre om du vil!!

Del gjerne bloggen om du tror andre vil like den.

Hør gjerne av dere. Vi høres snart👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s