BYEN BAYREUTH, OGSÅ EN OPPLEVELSE…..

Siden været ikke er det aller beste, bestemmer vi oss for å holde vestover. Regnet truer alle veier, men det er litt håp i å dra vest…..Vi har ikke før vært i dette området, så alt er like nytt.

Vi bestemmer oss for en by som heter Bayreuth, kort vei fra der vi er. Jeg har aldri hørt om denne byen, men oppdager når vi kommer dit at jeg kanskje burde det, da jeg har utdannelse i musikk, og dermed noe musikkhistorie………

Byen tar imot oss med gratis bobilplass…..kan stå 72 timer der. Strøm, tømming og fylling koster noen €. Strøm: 1€ pr 4 timer. Plassen er strategisk plassert, med 10min å gå til bykjernen.

Vi tar en runde i byen så snart vi er kommet på plass, og går gang og sykkelstien langs Roter Main, som er en «sildrebekk», men som er ei bielv til elva Main. Byen er prydet med blomster, noen just plantet, men mange stauder. Richard Wagner, byens egen komponist, pryder bybildet med mange like statuer i ulike farger. Maistenger av ulike typer, finnes visst i hver by. Artige veggmalerier er det flere steder.

Vel heime igjen er det matjessild på menyen, det er godt både på tur og heime😋

Bayreuth vant berømmelse som musikkby under markgreven av Brandenburgs residenstid på 1600- og 1700-tallet. Markgrevens operahus, ble ferdig i 1748. Midt på 1700-tallet ble byen utvidet og utbygd til en typisk rokokkoby.

I dag forbindes byen først og fremst med de årlige Festspillene (juli–august) med Richard Wagners verker, som foregår i et eget festspillhus utenfor byen. Ekteparet Richard og Cosima Wagner er gravlagt i hagen til Wagners villa Wahnfried. Også komponisten Franz Liszt, Cosimas far, er gravlagt i Bayreut.

Neste dag er det tilbake i byen igjen. Vi har sett oss ut to ting vi vil besøke: Operaen, og Neues Sloss.

Markgräfliche Opernhaus (norsk: Det markgrevskapelige operahuset) i byen Bayreuth i Tyskland er en teaterbygning fra 1700-tallet. Det ble 30. juni 2012 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Når vi kommer inn i salen, er det en guide som forteller(på tysk), om huset. Vi forstår eller hører ikke noe, men setter oss erbødig og ser oss om. Det er musikk i rommet, og på scenen danses det (film)

Operahuset ble oppført i forbindelse med bryllupet til Elisabeth Fredrika Sofia av Brandenburg-Bayreuth og markgreve Karl Eugen Brandenburg-Bayreuth. Elisabeth var eneste datter av Fredrik III og Wilhelmine av Brandenburg-Bayreuth. På denne tiden var operaen den mest storslåtte i Europa. Huset ble oppført bare for bruk en kort tid. Wilhelmine av Preussen, søster av Fredrik II av Preussen, var komponist og flere av hennes verker ble fremført i operaen. Da hun døde få år etter åpningen, opphørte også virksomheten i huset.

Etter runden i operaen, som også innbefattet flere rom og opplevelser i etasjene rundt salen, tok vi en runde i byen for å fordøye inntrykkene.

På vår vei kom vi til Richard Wagners residens, Wahnfried. og var inne i hagen der han og hans hustru ligger begravd. Her satte vi oss ned, og tok for oss av medbrakt kaffe og niste.

Dere har sikkert lagt merke til at vi spiser det meste i bilen. Det er ikke fordi vi er så kjip, men fordi jeg har cøliaki, og det er ikke så enkelt å finne noe å spise rundt om. Derfor har vi ofte med oss niste, om vi vet vi skal være lenge borte.

Vi er også henvist til å gå dit vi skal, om det ikke går buss eller bane, for sykling er noe vi pga helsa har måttet slutte med, dessverre.

Men, men……..runden i Bayreuth er så innholdsrik og lang, at den må deles på to blogger……Forts i neste nr , som det stod i bladene før i tida🤪

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s